Conferințele Librex 2017 – Lucero Alanis

LIBREX 2017 anunță Conferința susținută de scriitoarea mexicană Lucero Alanís: „O fărâmă din istoria zbuciumată a Americii Latine desprinsă din romanul «La Feria» («Târgul») de Juan José Arreola”.

WEB Afis Librex Lucero Alanis (1)WEB Afis Librex Lucero Alanis bio si conferinta (1)

Despre conferință:

Una dintre principalele caracteristici ale romanului este polifonia care-i traversează paginile: confluența armonioasă a vocilor ce povestesc istoriile satului. Trama se întinde pe o perioadă care merge de la Cucerire și de la vremea colonială până în zilele noastre și ilustrează atât deposedarea de pământuri, suferită de autohtoni, cât și autoritarismul bisericii catolice. Aceste voci se fac auzite în cadrul pregătirilor pentru sărbătoarea anuală (hramul) a sfântului care este patronul așezării Zapotlán, locul nașterii lui Arreola. Ele reflectă o societate care trăiește terorizată de frecventele cutremure ce zguduie o regiune marcată de nedreptate socială și discriminare Prin intermediul celor 288 de fragmente ce constelează romanul, autorul ne prezintă satul ca erou al istoriei. Solilocurile și dialogurile locuitorilor derulându-se în prezent și în trecut – perioade care sunt abordate uneori simultan – fac să se audă vocile băștinașilor deposedați și cele ale uzurpatorilor mânați de ambiție și lăcomie. Prin comentariile lor, ei colportează devoțiunea religioasă a sătenilor, în care abundă judecățile apocaliptice și citatele biblice. Scriitorul din Jalisco, Juan José Arreola (1918 – 2001), autor al unor cărți precum „Confabulario” și „Bestiario”, s-a dovedit mereu în lucrările sale un virtuoz al stilului, demonstrând că stăpânește cu măiestrie limba spaniolă. Romanul „La feria” („Târgul”) este cu adevărat unic în literatura mexicană.

Despre autoare:

Scriitoarea Lucero Alanís s-a născut în oraşul Durango, în Statul Durango din Mexic. Din 1973, trăieşte în Guadalajara, Statul Jalisco. Din anul 1995, este membră a PEN Clubului Internaţional. Vreme îndelungată a fost preşedinta Asociaţiei Cluburilor de Carte. A fondat şi a dirijat revista literară „Amoxcalli”. Este autoare a culegerii de nuvele „Opus siglo XX” (1998) şi a volumelor de versuri „Tarde en el tiempo” (Mantis editores, 1999), „Desierto de azul nativo” (Instituto de Cultura del Estado de Durango, 2002), „Gualbet en el sueño de otros” / „Gualbet dans le rêve des autres” (Écrits des Forges y Mantis editores, 2003), „Flama de la memoria„ / „Flame of Memory” (Mantis editores, 2006; ediţia a doua bilingvă, 2013), „Los silencios del día” / „Les silences du jour” (Écrits des Forges şi Mantis editores, 2007) şi „Claustro” / „Kloster” (2015; ediţia a doua bilingvă spaniolă-germană, 2016).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s