Conferințele Librex 2017 – Bruno Doucey

Târgul de Carte LIBREX 2017 anunță Conferința „Să trăiești în lume ca poet, o miză pentru vremea noastră” susținută de Bruno Doucey, poet, prozator și editor francez. Mai multe despre eveniment pe targuldecartelibrex.wordpress.com si pe pagina de Facebook a acestuia.

WEB Afis Librex Bruno Doucey (1)WEB Afis Librex Bruno Doucey cu bio si despre conferinta

Prezentarea Conferinței

Pentru Bruno Doucey, poet și editor de poeți, poezia se confundă cu viața. Nu are nicio utilitate practică, și totuși îi este la fel de indispensabilă omului ca bătăile propriei inimi. În cursul acestei conferințe, scriitorul va evoca relațiile pe care le întreține cu poezia încă din copilărie și va dezvălui motivele care l-au determinat să înființeze o editură dedicată exclusiv poeților. Va lua în discuție și maniera în care se predă poezia în școală și va încerca să arate, sprijinindu-se pe texte, ce șansă formidabilă îi oferă poezia omului secolului XXI, confruntat cu o dificilă și dureroasă pierdere a semnificațiilor, a sensurilor existențiale.

Prezentarea autorului

Poet, prozator și editor francez, Bruno Doucey s-a născut pe 3 mai 1961, la Saint-Claude, în regiunea munților Jura. Profesor de limbă și literatură franceză, a intrat în lumea literară publicând lucrări cu caracter pedagogic la câteva dintre editurile de profil din Hexagon: Hatier, Retz, Nathan. Apoi, vreme de opt ani, a dirijat cunoscuta Editură Seghers, după care, în 2010, a fondat propria editură (care-i poartă și numele, de altfel), dedicată exclusiv poeziei și unde a publicat deja peste o sută de titluri. Și, după cum îl caracterizează organizatorii faimosului festival de poezie „Le Printemps des Poètes” (al cărui lider, poetul Jean-Pierre Siméon, își va lansa anul viitor un volum de versuri în cadrul LIBREX-ului), Bruno Doucey „este autorul unei opere în care se întrepătrund analiza critică și poezia, revolta și lirismul. Poemele sale, reunite sub titlul «Poèmes au secret» (Editura Le Nouvel Athanor), sunt mărturie a interesului pentru peisajele deșertice, dezvăluind o relație aspră și senzuală cu lumea”. Dintre culegerile de poezie publicate în ultimii ani de Bruno Doucey amintim: „Ceux qui se taisent”, Editions Bruno Doucey, 2016; „S’il existe un pays”, Editions Bruno Doucey, 2013; „La neuvaine d’amour”, L’Amandier, 2010; „Poèmes au secret”, Le Nouvel Athanor, 2006 (Premiul Ponceton acordat de SGDL). Iată și câteva titluri selectate din volumele de proză ori de eseuri mai recente: „Si tu parles, Marianne”, Elytis, 2014; „Aimé Césaire, un volcan nommé poésie”, Éditions À dos d’âne, 2014; „Théodore Monod, un savant sous les étoiles”, Éditions À dos d’âne, 2010; „Federico Garcia Lorca – non au franquisme” (roman), Actes Sud Junior, Colecția „Ceux qui ont dit non”, 2010, reeditat în 2014; „Victor Jara – non à la dictature” (roman), Actes Sud Junior, Collection «Ceux qui ont dit non», 2008; „La Cité de sable” (nuvele), Rhubarbe, Auxerre, 2007; „Moïse” (roman), Retz, 2001. Cel mai recent roman al său, „Le carnet retrouvé de Monsieur Max”, a apărut în anul 2015 în colecția „Sur le fil” (Editions Bruno Doucey). Prestigioase premii literare, participări la manifestări culturale interne și internaționale, invitații la marile festivaluri de poezie ale lumii întregesc o existență dedicată cu pasiune scrisului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s