Conferințele Librex 2017 – Luis Armenta Malpica

Târgul de Carte LIBREX, Palas Mall Iași, 10-14 mai 2017, anunță Conferința „Jocul pe care puțini dintre noi îl mai joacă” susținută de Luis Armenta Malpica, poet, romancier, eseist şi traducător, director al Casei Editoriale „Mantis Editores”, co-fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor din statele din Vestul Mexicului.

web Afis Librex Luis Armenta Malpica (1)web Afis Librex Luis Armenta Malpica bio si despre conferinta (1)

Autorul despre conferință

Ultima religie care mi-a rămas este editarea de cărți. Un soi de prelungire a activității mele creatoare, în care sunt autorul a numeroase lucrări pe care altfel nu aș putea niciodată să le scriu și nici nu aș putea să le duc la capăt. Și dacă Dumnezeu nu există decât preț de o frază, atunci ceea ce fac cu fiecare carte este să adaug o nouă piesă pe eșichierul acestei vieți. Cum limbajul e cel care ne determină mai mult chiar decât simțurile, vreau să citesc aceste poeme născocite de mine, dar pe care nu le-am scris eu, pe care nu sunt sigur că aș putea să le scriu vreodată, dar care sunt plecate din mâinile unui călător ce traversează același ocean pe care l-au brăzdat corăbiile mele precedente. Că a ridicat sau nu ancora, oricum fiecare carte adaugă în jurnalul meu de bord o manieră de a parcurge lumea orelor, lunilor, anilor (optsprezece ani) ce s-au scurs de când sunt editor și căpitan de vas. Editura/editarea nu este un naufragiu constant, ci, mai degrabă, o ancorare din ce în ce mai profundă în alte ape, acele alte ape întotdeauna recunoscute de literatură.
Aceste adâncuri sunt la fel cu cele ale omului: ele le adăpostesc temerile și grijile. E motivul pentru care mizez pe apărarea unui ideal, asumându-mi toate riscurile acestui demers. Nu-ți poți trăi viața, spun ceea ce cred, cu o carte de joc în mână și cu sipetul comorilor în adâncul privirii. Nu trebuie să-i lovim cu croșee și cu picioare în spate, nu-i putem ciomăgi pe cei care au privirea ațintită în cer în căutare de noi orizonturi. Pentru unii, nava pe care se vor îmbarca este Titanicul. Cât despre mine, eu prefer Kon-Tiki (pluta Kon-Tiki care a servit, în aprilie – august 1947, faimoasei expediții a exploratorului norvegian Thor Heyerdahl).

„Cu un ton religios, mai ales genezic, se dezvoltă propriul discurs ce s-ar putea auzi ca o căutare a sensului vieții. În această căutare, metafora esențială se desfășoară pentru ca originalitatea discursivă a lui Luis Armenta Malpica să fie percepută ca o reverie ontologică, în care personajele: peştele, scoica şi păianjenul, parcurg scenele ca pe o reprezentare a originilor.” (Gustavo Iñiguez)

Prezentare Luis Armenta Malpica

Poet, romancier, eseist şi traducător din franceză, director al cunoscutei Case editoriale „Mantis Editores”, Luis Armenta Malpica s-a născut în 1961, în Ciudad de Mexico şi este co-fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor ce-şi are sediul în Guadalajara şi include creatorii din toate statele din Vestul Mexicului. După cum spuneam, de câţiva ani este şi director al Holdingului „Mantis Editoris”. Tradus şi cunoscut în străinătate, a obţinut câteva prestigioase premii nu doar la el acasă, ci şi prin ţările în care a fost tălmăcit şi publicat. A debutat cu volumul „Voluntad de la Luz” („Voinţa luminii”), după care au urmat „Cantara”, „El mundo era un prodigio” („Lumea era un miracol”) şi „Terramar”. Luis Armenta Malpica e un autor deosebit, cu verb scânteietor, care scrie ca şi cum ar oficia o liturghie a metaforei, un autor ce cultivă o poezie grea de simboluri, o poezie a încifrării sentimentelor şi a descifrării sacralităţii cuvântului, o poezie hermetică şi hermeneutică, o poezie aproape imposibil de tradus, bazată pe polisemantism, sugestie, jocuri de cuvinte, repere culturale remodelate. Creatorul mexican construieşte un univers liric autentic, viu, aparte, unitar şi persuasiv, aflat la interferenţa dintre lumină şi întuneric, dintre binecuvântare şi blestem, dintre angelic şi malefic, dintre clipă şi veşnicie, un univers în care plăsmuirea poemului devine un ritual iniţiatic şi purificator. Autor a 20 de volume de versuri, dintre care le amintim doar pe cele mai recente: „El agua recobrada. Antología poética” (Vaso Roto, Madrid, 2011), „Envés del agua” (Secretaría de Cultura de Jalisco, Col. Clásicos Jaliscienses, México, 2012), „Papiro de Derveni” (Bonobos, 2014), „Llámenme Ismael” (FOEM, 2014), „The Drunkenness of God” (tradus de Lawrence Schimel. Medio Siglo, 2015) şi „Götterdämmerung. Antología personal” (El Ángel Editor, 2015). Cărţile sale de poeme sunt traduse în germană, arabă, catalană, franceză, engleză, italiană, neerlandeză, portugheză, română şi rusă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s