Conferințele Librex 2017 – Miguel Maldonado

Târgul de Carte LIBREX, Palas Mall Iași, 10-14 mai 2017, anunță Conferința „Octavio Paz – Omagiu și profanare” susținută de Miguel Maldonado, poet, editor, diplomat, fost atașat cultural al Ambasadei Mexicului în Kenia.

web Afis Librex Miguel Maldonado (1)web Afis Librex Miguel Maldonado bio si despre conferinta (1)

Desprinsă din lucrarea „Octavio Paz. Hommage et profanation” pe care tânărul creator și cercetător mexican Miguel Maldonado a publicat-o în anul 2014 la editura prestigiosului Centru Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Paris, conferința acestuia îl are în centrul său pe poetul, eseistul și diplomatul mexican Octavio Paz (1924 – 1998). Acesta e cunoscut nu numai pentru faptul că i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1990, ci și pentru că este cu adevărat una dintre personalitățile cele mai complexe ale Americii Latine. De altfel, nu poetul care ne-a lăsat volumele „No pasaran”, „Libertad bajo palabra” sau „Hijos del aire” este eroul acestei conferințe, ci omul preocupat de soarta semenilor, gânditorul trecut prin religiile și filosofiile lumii, intelectualul rafinat și cult, care s-a nutrit din marxism, suprarealism, existențialism, budism, hinduism. Să nu uităm că preocuparea continuă a lui Octavio Paz pentru lărgirea orizontului cunoașterii, pentru depășirea finitudinii prin creație a impresionat până și juriul Academiei din Stockholm, care, în motivația acordării Premiului Nobel pentru Literatură, sublinia tocmai aceste calități ale marelui om de cultură mexican: premiul se acordă „pentru a onora scrierile pasionate de orizonturi largi, caracterizate de inteligență senzuală și integritate umanistă”.
Singurătate existențială sau mântuire prin creație? Iată o fascinantă temă de meditație pe care o propune nu doar opera lui Octavio Paz, ci și conferința lui Miguel Maldonado.

„E posibilă recuperarea realităţii lui Miguel Maldonado pornind de la acest volum «Zăbovind pe detalii», scurtă trecere în revistă a operei sale, în care cititorul va aprecia un poet a cărui naturalețe atinge un registru agreabil, ce se desprinde de solemnitatea consolidată ca o estetică hegemonică în tradiția poeziei mexicane.” (Gustavo Iñiguez)
Prezentare Miguel Maldonado

Deţinător al unui masterat în Ştiinţe Politice la BUAP Puebla şi la McGill Montreal, Miguel Maldonado (născut în Puebla, în 1976) şi-a susţinut doctoratul în Ştiinţe Sociale la Universitatea Sorbona din Paris. A fost ataşat cultural al Ambasadei Mexicului în Kenia, a fost redactor-şef al revistei literar-culturale „Revuelta”, este diplomat şi director al revistei „UNI”. A primit Premiul Naţional de Poezie Tânără „Gutierre de Cetina” în 2006, dar este şi laureat al Premiului Naţional de Poezie „Joaquín Xirau” în 2016. Volumele sale de poeme au fost traduse în germană, portugheză, arabă şi franceză. De asemenea, a fost inclus în numeroase antologii de poezie latino-americană, apărute atât în ţară, cât şi în străinătate. Printre volumele de poezie şi de eseuri pe care Miguel Maldonado le-a publicat, figurează şi: „Poesía Magia Corriente” (Estraza ediciones, 2004), „La carne propia” (Colibrí, 2006), „Ciudadela” (CONACULTA 2008), „Los buenos oficios” (CONACULTA, 2010), „S’attarder aux détails” (Antología, Canadá, Écrits de Forges-Mantis Editores, 2011), „Una gota” (Tokio: One stroke, 2012, cu grafica lui Katsumi Komagata), „Lobos” (Taller Ditoria, 2012), „420 golpes” (Book Thug / Mantis, 2012), „Octavio Paz. Hommage et profanation” (CNRS, 2014), „El libro de los oficios tristes” (Monte Carmelo / Destrazas Ediciones, 2015) „Bestiario” (Aldus, 2015), cartea audio „Detenimiento” (2015), „Al circo” (Impronta, 2016).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s